Tuesday, 9 February 2010

Petua Lembutkan Daging ketika Memasak

Terdapat beberapa petua untuk melembutkan daging ketika memasak. Antaranya ialah:1. Rebus daging bersama satu cawan air kelapa hingga lembut. Kemudian masak seperti biasa.2. Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging selama anggaran setengah jam. Kemudian bilas dengan air bersih dan masaklah daging itu seperti biasa.3. Masukkan beberapa ketul ais ke dalam bekas

Related Posts:

  • Petua Masakan Tidak Melekat Pada KualiUntuk mengelakkan masakan melekat pada kuali ketika menggoreng, tabur dahulu sedikit garam sebelum masukkan bahan yang hendak digoreng.Selamat mencuba.… Read More
  • Petua Menghilangkan Rasa Pahit PeriaTeringin makan peria... tapi rasanya pahit...cubalah petua di bawah ini untuk menghilangkan rasa pahit peria:Petua Menghilangkan Rasa Pahit Peria 1:Rendam peria yang telah dipotong ke dalam air beras sejam sebelum dimasak.Pet… Read More
  • Petua Menghilangkan Bau Nasi HangitNasi Hangit??!!!Cubalah petua-petua di bawah untuk hilangkan bau hangit nasi.1) Cuci dan masukkan kulit bawang ke dalam periuk nasi yang hangit.2) Masukkan sehelai daun sirih atau sekeping roti ke dalam periuk nasi sebaik sah… Read More
  • Petua Mengetahui Kualiti TelurPetua Mengetahui Kualiti Telur:Rendamkan telur ke dalam air seperti dalam gambar di atas.1) Telur terbaring di dasar bekas bererti telur itu berat dan masih BARU.2) Telur sedikit miring di dasar bekas bererti telur sudah 1 mi… Read More
  • Petua Masakan: Petua Hilangkan Hanyir Daging atau AyamBau hanyir masakan boleh mematikan selera. Cubalah salah satu cara di bawah ini untuk menghilangkan bau hanyir daging atau ayam.1) Perap daging atau ayam dengan asam jawa, atau perahan limau nipis/kasturi/lemon, atau tepung g… Read More

0 comments:

Post a Comment