Friday, 28 February 2014

Petua Hilangkan Rasa Pahit Mi Kuning






Petua Hilangkan Rasa Pahit Mi Kuning

Sebelum masak mi kuning, rendamkan mi kuning tersebut ke dalam air suam yang telah dicampur dengan sesudu gula. Biarkan anggaran selama 15 minit. Toskan dan masak seperti biasa.

Hasilnya, jika mi itu pahit, rasa pahitnya akan hilang.
Jika mi itu tidak pahit, rasa mi tidak rosak malah semakin enak.

Related Posts:

  • Petua Mengetahui Kualiti TelurPetua Mengetahui Kualiti Telur:Rendamkan telur ke dalam air seperti dalam gambar di atas.1) Telur terbaring di dasar bekas bererti telur itu berat dan masih BARU.2) Telur sedikit miring di dasar bekas bererti telur sudah 1 mi… Read More
  • Petua Masakan Tidak Melekat Pada KualiUntuk mengelakkan masakan melekat pada kuali ketika menggoreng, tabur dahulu sedikit garam sebelum masukkan bahan yang hendak digoreng.Selamat mencuba.… Read More
  • Petua Menghilangkan Bau Nasi HangitNasi Hangit??!!!Cubalah petua-petua di bawah untuk hilangkan bau hangit nasi.1) Cuci dan masukkan kulit bawang ke dalam periuk nasi yang hangit.2) Masukkan sehelai daun sirih atau sekeping roti ke dalam periuk nasi sebaik sah… Read More
  • Petua Hilangkan Rasa Pahit TimunPetua Hilangkan Rasa Pahit TimunSemasa membeli timun, pilihlah hujungnya lebih kecil daripada bahagian kepala. Selain itu, selepas dicuci, potong sedikit bahagian hujungnya dan gesel-geselkan pada permukaan yang dipotong sehi… Read More
  • Petua Menghilangkan Rasa Pahit PeriaTeringin makan peria... tapi rasanya pahit...cubalah petua di bawah ini untuk menghilangkan rasa pahit peria:Petua Menghilangkan Rasa Pahit Peria 1:Rendam peria yang telah dipotong ke dalam air beras sejam sebelum dimasak.Pet… Read More

0 comments:

Post a Comment