NU3 Acai Plus
Melalui kajian oleh pengamal perubatan professional di Amerika Syarikat, buah acai mengandungi pelbagai zat seperti mempunyai protein lebih daripada telur, zat besi, kalsium, karbohidrat, serat dan antioksidan. Juga mengandungi vitamin dan mineral yang penting termasuklah vitamin B, E, asid lemak (fatty acid) Omega 3, Omega 6 dan Omega 9.
Protein adalah sumber utama dan merupakan komponen penting bagi hormon dan kebanyakan tisu tubuh termasuklah organ dan otot-otot dan juga membantu pembentukan lapisan luar rambut, kuku dan kulit.
Jus buah beri acai mengandungi glukosamin guna membantu menguatkan tubuh dan mengekalkan tisu tubuh.
Kalsium yang dimiliki oleh buah beri acai boleh menguatkan tulang, mencegah keretakan dan kehilangan tisu tulang, Amat penting bagi wanita yang mengalami masalah sakit haid melampau, kerana ia melindungi lapisan perut dan rahim, sekaligus membantu mengurangkan sakit akibat kekejangan dan pembengkakan.
Antioksidan yang dikenali sebagai polifenol yang terkandung dalam jus buah beri acai dikatakan amat baik untuk melindungi jantung dan memperbaiki penghasilan oksida nitrik dalam sel-sel endothelial yang membantu melindungi saluran darah untuk lebih mengendur dan mengembang, Ini mengurangkan tekanan pada jantung dan mengurangkan risiko saluran darah tersekat.
Buah acai kaya dengan asid lemak perlu (EFA) yang mampu mengurangkan kolesterol tidak baik yang bahaya untuk kesihatan. Anthocyanin dalam buah beri acai boleh melindungi saluran darah , vena, arteri dan kapilari. Indek glisemik rendah yang diberikan buah beri acai mampu memperbaiki tahap glukos dan lipid pesakit diabetes.
Antioksidan dalam buah beri acai amat baik untuk kulit. Antocianin dan fitosterol di dalam buah beri acai ini boleh mengurangkan hakisan lapisan perlindungan kulit dan melindungi tisu-tisu penyambung termasuklah kolagen. Bagi mereka yang ingin menjaga kecantikan kulit, amat sesuai mengambil buah beri acai dalam pemakanan harian.
Zat dalam buah beri acai juga dikatakan mampu merangsang pertahanan semulajadi tubuh dalam menguatkan sistem imun. Ia juga dikatakan mampu mencegah pengoksidaan, salah satu daripada penyebab utama kelemahan sistem imun dan juga mengurangkan kekerapan penyakit berjangkit.
Menurut kajian, serbuk beku-kering beri acai terbukti mempunyai kesan ringan penyekatan atau penghalangan kepada enzim siklooksigenase COX-1 dan COX-2. Ekstrak polifernol dari buah beri dilaporkan mampu untuk mengurangkan anti-pembesaran sel leukemia.
Dalam kajian terhadap tikus yang diberi diet kolesterol tinggi, makan tambahan dengan pulpa kering buah acai dan dapat mengurangkan tahap lipoprotein kolesterol dan aktiviti superoksida dismutase dalam darah
Beta karotena dan vitamin C dalam jus buah beri acai dikatakan mampu memberi zat dalam melindungi kesihatan mata dan mengurangkan komplikasi penyakit kemerosotan makular pesakit diabetes.
Buah beri acai dikatakan mampu mengurangkan proses penuaan dan membantu pemulihan sel kerana kandungan antioksidan yang tinggi dan boleh membantu penurunan berat badan. Agen pengurangan berat badan yang terdapat dalam buah beri acai dikatakan dapat meningkatkan tahap metabolisme yang mampu menyebabkan penurunan berat badan. Antioksidan membolehkan proses pemecahan lemak berlaku dengan lebih cepat, meningkatkan tahap tenaga dan mengurangkan keletihan. Gabungan kesan ini membuat proses menurunkan berat badan menjadi lebih cepat dan mudah tanpa kesan sampingan yang biasanya berkaitan dengan bahan kimia sintetik.
Kekalkan wajah muda dan kekuatan dari dalam
• Kombinasi ajaib kolagen dan buah beri dari Amazon
• Untuk menjaga kecantikan anda dari luar dan dalam
• Kekal sihat, muda dan aktif dengan kulit cerah dan sendi fleksibel
Fungsi
1.Fungsi Khasiat Buah Acai
• melambatkan penuaan
• meningkatkan sistem pertahanan semula jadi badan
• mencegah penyakit-penyakit kardiovaskular
• mengurangkan keradangan
• memperbaiki sistem penghadaman dan sistem perkumuhan
• melindungi tisu-tisu perantaraan
• mengandungi anthocyanins yang tinggi untuk penglihatan yang lebih baik
• mempunyai indeks glycemic yang rendah dan membantu dalam mempertingkatkan paras glukosa dan lipid.
2.Fungsi Kolagen
• Menyumbang kepada kepadatan tulang dan mencegah osteoporosis
• Menggalakkan pembaharuan sel-sel kulit
• Menjadikan sendi lebih fleksibel
• Membaiki kesihatan mata
• Membantu dalam pertumbuhan rambut yang sihat
0 comments:
Post a Comment